| ||
Garam Mata Air barrio Yang Dipanggang Bario terletak di kawasan pergunungan di Timur Laut Sarawak, berdekatan sempadan Kalimantan, satu kawasan yang terkenal dengan mata airnya. Air dari mata air yang mengandungi air garam direbus selama 24 jam sebelum garamnya diekstrak. Garam itu diletakkan di atas pucuk buluh yang kemudian dipanggang sehingga kering menggunakan kayu balak. Pucuk buluh itu dibuka dan garam bario dikeluarkan. Garam barrio kemudian dibalut dengan daun-daun pokok pain. Garam Buluh Adalah menjadi tradisi di Korea dimana buluh digunakan sebagai bahan perubatan yang penting dengan pelbagai kegunaan iaitu tunggul, akar dan daun-daun. Garam buluh dibuat dari garam air laut, dimasukkan dalam batang buluh yang berusia lebih dari 3 tahun dan dibakar berulang sebanyak 3, 6 atau 9 kali pada suhu 900°C hingga 1500°C untuk mengeluarkan logam-logam berat dan toksin. Keseluruhan proses mengambil masa sekurang-kurangnya satu bulan. Garam buluh ini memberikan garam mineral organic beralkali dan menyediakan 70 hingga 80 elemen dan mineral penting. Keunikan Rx-Salt™
Kebaikan
Nota Penting – Keadaan ekstrim seperti kekurangan air secara dramatic atau kandungan berlebihan natrium banyak dikaitkan dengan pelbagai penyakit seperti darah tinggi dan kanser perut. |
Saturday, October 15, 2011
Rx-Salt
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment